Digitalis purpurea ‘Purple’

Gewoon vingerhoedskruid, ook wel bekend als Digitalis purpurea, is een sprookjesachtige plant die je vaak in tuinen ziet, maar ook in het wild kunt tegenkomen in bossen en open plekken tussen de bomen. De bladeren van de bloemen smelten samen tot een soort vingerhoedje. De Digitalis wordt vrij hoog, tot zo’n 100 cm, met wel 90 paarse bloemen per steel, waardoor ze echte blikvangers zijn in elke tuin. Digitalis purpurea is een 2-jarige dus kortlevende plant. Maar hij zaait zich enthousiast uit en duikt dus steeds opnieuw op in de tuin. Wees wel voorzichtig met de Digitalis want de plant is giftig.
Foto's
Verzorgingstips

Alle delen van Vingerhoedskruid, met name het blad en de zaden, bevatten giftige stoffen. Het is verstandig om contact met het sap van de plant op de huid te vermijden, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Het Vingerhoedskruid bevat digitalisglycosiden, een groep giftige stoffen die direct invloed kunnen hebben op het hart. Inname van deze plant, zelfs in kleine hoeveelheden, kan ernstige gevolgen hebben voor het menselijk lichaam.

De effecten van het inslikken van vingerhoedskruid variëren van misselijkheid, braken en buikpijn tot hartritmestoornissen. In ernstige gevallen kunnen hallucinaties optreden en kan vergiftiging leiden tot hartstilstand.
Extra voorzichtigheid is dus geboden als het gaat om kinderen en ook huisdieren; zorg ervoor dat ze niet in contact komen met de plant.

Ondanks haar gevaarlijke kant heeft het vingerhoedskruid ook een betoverend karakter. De Digitalis groeit op moeilijke plaatsen, zelfs in diepe schaduw tussen bomen en struiken, zolang de grond niet te droog is. De ideale omstandigheden voor deze plant zijn humusrijke, goed doorlatende en matig vochtige koele bodems, bij voorkeur in halfschaduw.

Om de levensduur van de plant te verlengen, is het raadzaam om uitgebloeide bloemen te verwijderen voordat zaadvorming plaatsvindt. In het eerste jaar kun je alle uitgebloeide bloemstengels laten staan om spontane uitzaai te stimuleren. In de daaropvolgende jaren kun je enkele uitgebloeide bloemstengels afsnijden, maar laat altijd minstens twee verwelkte stengels staan zodat de zaden zich kunnen verspreiden.

Algemene verzorgingstips vind je hier

Specificaties

Nederlandse naam:
Vingerhoedskruid, Pijpenkop, Poppenschoentje
Thema:
Sparkling spring
Soort gewas:
Vaste planten
Bloeikleur:
Paars
Bloeitijd:
mei, juni, juli, augustus
Bladkleur:
Groen
Hoogte:
60 cm - 100 cm
Wintergroen:
Halfwintergroen
Winterhardheid:
Goed
Standplaats:
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Toepassing:
Border, Pot, Groep
Grondsoort:
Vochtige bodem, Normale bodem
Speciale kenmerken:
Snijbloem, Trekt bijen aan, Rotsplant, Giftig
Plantdichtheid:
7 tot 9 per m²
Verwachte beschikbaarheid week: