Algemene verzorgingstips

Algemene verzorgingstips

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je jouw nieuwe planten een waterbuffer geeft, wat de tweede bloei is, of hoelang je moet wachten om dode bladeren en oude stengels te verwijderen. Benieuwd? Lees onze tips en het gaat je zeker lukken.

Tip 1

Geef je planten een goede start: dompel eerst de kluit in een emmer water totdat de kluit niet meer borrelt. Pas daarna zet je de plant in de tuin of in een pot. Zo heeft de plant een waterbuffer.

Tip 2

Graaf een ruim plantgat: wat groter dan de kluit. Maak de grond op de bodem van het gat goed los. Voeg wat compost toe aan de uitgegraven grond, zet de plant in het gat en schep de grond eromheen. Zo kan je plant goed wennen aan zijn nieuwe plek.

Tip 3

Wil je het hele buitenseizoen van een bloeiende tuin kunnen genieten? Dan is het slim om vroegbloeiers en laatbloeiers door elkaar heen te planten. Vergeet niet om regelmatig de uitgebloeide bloemen af te knippen. (Zie tip 4.)

Tip 4

Wist je dat veel vaste planten een tweede bloei hebben? Als je vóór de langste dag (21 juni) alle uitgebloeide bloemen en stengels afknipt, wordt de plant gestimuleerd om nieuwe knoppen te maken. Dit kan bijvoorbeeld bij vrouwenmantel, salie en kattenkruid.

Tip 5

Als je vaste planten eenmaal uitgebloeid zijn, hoef je voorlopig niets te doen. Na de bloei geven ze structuur aan je tuin en ze zijn nog nuttig ook. Vogels eten de zaden en gevallen bladeren bieden insecten en egels een veilige schuilplaats. Die laag van bladeren beschermt de grond tegen uitdroging en strenge vorst, en het is goede compost.

Tip 6

Pas in het voorjaar, rond maart, kom je weer in actie. Dan knip je oude stengels vlak boven de grond af en ruim je dode bladeren op. En als bij toverslag verschijnen er weer nieuwe scheuten!

Tip 7

Geef de planten in het voorjaar én de nazomer organische mest. Hiermee geef je ze een extra zetje tijdens de groei en gaan ze sterk de winter in.

Tip 8

Heb je volop genoten van je potplant en is hij helemaal uitgebloeid? Zet hem in je border voor een tweede leven! Let maar op, zo heb je er nog jaren plezier van in je tuin.

Meer inspiratie

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je...

In november is het tijd om je tuinpotten winterklaar te maken. Begin met het verwijderen van dode en beschadigde bladeren van de planten. Bij winterplanten...

In de herfst is de bodem van je tuin nog warm van de zomermaanden. Daardoor zullen nieuwe planten goed aanslaan, nog voordat de koude winter...