Contact

Veelgestelde vragen

Wanneer de plant bloeit is uiteraard afhankelijk van welk soort plant. Op het etiket dat bij de plant is gestoken kan u de bloeitijd van de plant vinden. Bij het logo met de bloem ziet in rood aangegeve welke maanden de plant bloeit.

Dit is bij een vaste plant in principe niet nodig. De plant moet zijn eigen voeding en water uit de bodem van uw tuin halen. Echter bij heel droog weer is het wel verstandig dat de plant extra water krijgt en af en toe 1 a 2 keer per jaar wat bijvoeden met een biologische mest is ook helemaal niet verkeerd. Hierdoor blijven de planten sterker en minder vatbaar voor ziektes etc.

Ja, een vaste plant kan u altijd snoeien. Let wel dat u snoeit wanneer er geen knoppen in zitten van bloemen, het is zonde om deze eruit te snoeien. Daarnaast moet u de plant ook niet te kort afsnoeien. Hierdoor kunt u de plant zo kort snoeien dat hij ervan dood gaat. In de herfst, wanneer het blad van de meeste planten afsterft kunt u de plant wel kort snoeien. Ik adviseer echter om juist in de herfst de oude bladeren eraan te laten zitten zodat deze de plant onder de grond, bescherming geeft tegen vorst. Het snoeien kan gewoon met een snoeischaar.

Ja vaste planten zijn winterhard. Echter zijn er veel vaste planten die afsterven in de winter. Dit betekend dat de plant boven de grond afsterft en onder de grond in rust is, maar niet dood!!! Ook zijn er planten die groen blijven in de winter, deze blijven dus voor u, altijd zichtbaar in leven. Let op! De ene vaste planten is echter beter winterhard dan de andere, achter op het GardenXperience etiket staat aangegeven tot hoeveel vorst de plant kan hebben. Gaat het dus een keer heel hard vriezen, kunt u de planten afdekken met stro, oud blad of een vliesdoek (verkrijgbaar in de tuincentra).

Een vaste plant hoeft u niet winterklaar te maken. Echter willen we wel altijd dat onze tuin er netjes uitziet. Wanneer een vaste plant in de herfst afsterft boven de grond dan kunt u het blad verwijderen. Echter geeft dit blad wanneer het afsterft in de herfst ook een bescherming in de winter tegen de vorst. Ons advies is dus, laat het oude blad tot aan het voorjaar liggen ivm de bescherming tegen eventuele strenge vorst.

Een vaste plant heeft altijd belang bij goede voeding, net als wij worden we sterker en minder vatbaar voor ziekte wanneer we goed en gezond eten. Daarnaast hebben wij in onze tuinen niet altijd de optimale grondsoort. Door bij te mesten maakt u de planten sterker en zal de planten uiteindelijk meer bloemen geven. Wanneer de vaste planten in een pot of bak staan moet u eigenlijk 1 x per maand bijmesten. Er zijn ook meststoffen die een lange werking hebben, deze kunt u eens in de 3 maanden bijmesten.

De vaste planten die in de tuin staan in de volle grond hoeven eigenlijk geen water te hebben. Het is verstandig om bij het planten en de eerste paar weken bij droog weer de planten extra water te geven. Na een maand hoeft u dit niet meer te doen, de plant moet met zijn wortels zelf het water gaan vinden. In een pot of bak op het terras is het een ander verhaal, de grond droogt veel eerder uit en bij mooi weer nog sneller. Zorg ervoor dat deze planten goed water krijgen. Let op dat de grond niet uitdroogt.

Dit is geen enkel probleem. Knip ze er netjes uit en uw planten zien er weer uit als nieuw.

Staat uw vraag hier niet bij neem dan contact met ons op