Jouw stukje natuur in juli

Jouw stukje natuur in juli

Tuintijd in juli: genieten, verzorgen en vooruitkijken

Juli is misschien wel de mooiste maand in de tuin. Overal staan planten volop in bloei, het gazon oogt frisgroen en in de lucht klinkt het zomerse gezoem van bijen en het zachte gefladder van vlinders. Het is een maand waarin je als tuinliefhebber met volle teugen kunt genieten van alles wat groeit en bloeit. Toch is er, ondanks de rust die de zomer lijkt te brengen, nog genoeg te doen voor wie met aandacht naar de tuin kijkt.

Nieuwe planten de grond in zetten doen we in deze warme maand meestal niet meer. In plaats daarvan richten we onze blik op de toekomst. Welke bloembollen willen we straks in het najaar planten? Zijn er hoekjes in de tuin die we willen veranderen of opnieuw inrichten? Juli is hét moment om daar alvast over na te denken. Terwijl je tussen de bloemen loopt, kun je dromen over een nieuwe indeling, een border in een ander kleurenthema of misschien zelfs een kleine vijver of zitplek.

En denk ook aan de kleine helpers in je tuin. Oorwurmen zijn nuttige insecten die bladluizen en ander ongedierte eten. Ze helpen je planten gezond te houden zonder dat je zelf hoeft in te grijpen. Je kunt ze eenvoudig ondersteunen door zelf een schuilplek voor ze te maken: vul een klein potje met stro en hang het omgekeerd op aan een struik of boom, of zet het op een stok tussen de planten. Zo ben je niet alleen creatief en nuttig bezig, maar het potje staat ook nog eens leuk in je tuin.

Water geven blijft in juli een aandachtspunt. Probeer het geven van water zo lang mogelijk uit te stellen, zodat planten leren om zelf dieper wortel te schieten. Wanneer je toch moet sproeien, doe dit dan bij voorkeur in de vroege ochtend of aan het begin van de avond, wanneer de zon minder fel is en het water beter opgenomen wordt. In perioden van droogte mag je uiteraard wat vaker gieten. Vergeet daarbij je kuip- en terrasplanten niet: zij hebben dagelijks water nodig, én wekelijks een beetje mest om goed te blijven groeien en bloeien.

Wil je blijven genieten van bloemenpracht? Verwijder dan regelmatig uitgebloeide bloemen. Dat bevordert de aanmaak van nieuwe knoppen. Aan de andere kant: wie zaden wil verzamelen, doet er juist goed aan om enkele bloemen te laten staan. Juli is een uitstekend moment om te beginnen met het oogsten van zaden van zowel vaste planten als eenjarigen, zoals Digitalis, Verbascum, Cosmos en Salvia. Laat het zaad goed drogen en bewaar het in papieren zakjes of envelopjes op een koele, droge plek.

Zo zie je: zelfs in de warme, luie dagen van juli zijn er nog genoeg kleine klusjes te doen. Ze houden je tuin niet alleen gezond en mooi, maar vergroten ook jouw plezier in het tuinieren. En terwijl je giet, snoeit of stilletjes zaadjes verzamelt, geniet je volop van alles wat er op dat moment al is – bloeiend, zoemend en vol leven.

Meer inspiratie

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je...

Tuintijd in juli: genieten, verzorgen en vooruitkijken Juli is misschien wel de mooiste maand in de tuin. Overal staan planten volop in bloei, het gazon...

Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat? En hier nog een paar tips om schadelijke beestjes voor je tuinplanten te bestrijden:  Door nuttige insecten aan te...