Jouw stukje natuur in oktober

Jouw stukje natuur in oktober

In de herfst is de bodem van je tuin nog warm van de zomermaanden. Daardoor zullen nieuwe planten goed aanslaan, nog voordat de koude winter begint. Dat maakt de herfst het ideale seizoen om te planten en te verplanten.

Ga aan de slag met het aanplanten van nieuwe, winterharde planten. Maar de herfst is ook het seizoen voor het vermeerderen van planten door te stekken, scheuren en delen. De meeste vaste planten die in een polvorm groeien, zijn geschikt om te scheuren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Helleborus, Rudbeckia, Vrouwenmantel, Varens, Zonnehoed en Siergrassen.

Hoe doe je dat?

Kies het juiste moment om je planten te scheuren. De beste tijd is meestal in het vroege voorjaar of na de bloei in de herfst wanneer de planten actief groeien maar nog niet in bloei staan.

Gebruik schone en scherpe gereedschappen. Om de kluit te scheiden is een scherp mes essentieel. Dit minimaliseert schade aan de wortels en voorkomt infecties.

Kijk goed naar de gezondheid van de plant. Het is beter om delen van zieke of aangetaste planten weg te gooien in plaats van ze te vermeerderen.

Geef de jonge planten wat tijd om te acclimatiseren in hun nieuwe omgeving. Zet de planten de eerste paar dagen op een schaduwrijke plek.

Nieuwe planten hebben vaak extra water nodig. Houd de grond vochtig maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.

Na het planten kun je een laagje mulch aanbrengen rondom de nieuwe planten. Dit helpt de vochtigheid in de bodem te behouden en kan ook onkruidgroei onderdrukt.

Meer inspiratie

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je...

In de herfst is de bodem van je tuin nog warm van de zomermaanden. Daardoor zullen nieuwe planten goed aanslaan, nog voordat de koude winter...

Terwijl je nog nageniet van de zomer, wordt het ook alweer tijd om je voor te bereiden op de herfst en de winter. De herfst...