Naaktslakken, een ware plaag dit jaar

Naaktslakken, een ware plaag dit jaar

Slakken floreren dit jaar als niet tevoren. Een vroeg warm voorjaar en flink nat, dan gedijt de slak het best. Maar de belangrijkste oorzaak van de overlast schuilt in de grond. Met het bodemleven is het namelijk dramatisch gesteld. Als gevolg van te veel stikstof, zitten in de Nederlandse aarde steeds minder schimmels en bacteriën, bodeminsecten en wormen. Een slak legt gemiddeld vijfhonderd eitjes en als het krioelt van het leven, worden de meeste slakkeneitjes opgegeten. Maar dat is momenteel dus niet meer het geval…

Let wel, de naaktslak is schadelijk voor je tuin en gewassen, zijn soortgenoot met huisje is een onschuldige afvaleter.

Een paar tips om de naaktslakken plaag te bestrijden:

  • Handmatig verwijderen: Verzamel de slakken in de vroege ochtend of avond wanneer ze het meest actief zijn. Gebruik een zaklamp en een emmer water met wat zeep om ze te verwijderen.
  • Natuurlijke vijanden: Trek natuurlijke vijanden aan zoals vogels, egels, kikkers en padden door vogelhuisjes op te hangen en schuilplaatsen te creëren met houtstapels of stenen.
  • Barrières: Gebruik kopertape rond potten en verhoogde bedden. Eierschalen en koffiedik kunnen de slakken ook afschrikken.
  • Biervallen: Plaats kleine potten of kommen in de grond en vul ze met bier. Slakken zijn dol op bier en verdrinken erin.
  • Biologische bestrijding: Gebruik aaltjes die de slakken infecteren en doden of slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat die veilig zijn voor andere dieren en het milieu.
  • Planten die afstoten: Plant kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie en knoflook. Slakken houden niet van hun sterke geur.

Met deze aanpak bescherm je je tuin effectief tegen naaktslakken. Veel succes!

Meer inspiratie

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je...

Een klein vervolg op ‘Jouw stukje natuur in november’. De potten kun je nu het best bij elkaar zetten op een beschutte plaats. Bijvoorbeeld tegen...

In november is het tijd om je tuinpotten winterklaar te maken. Begin met het verwijderen van dode en beschadigde bladeren van de planten. Bij winterplanten...