Breng je tuin tot leven met mulch

Breng je tuin tot leven met mulch

Mulchen betekent dat je de grond in je tuin bedekt met een laagje plantaardig of ander materiaal. Denk aan bijeengeveegde bladeren, gras, houtsnippers, boomschors of cacaodoppen.

Die mulchlaag doet veel goeds voor je tuin. Het beschermt de grond tegen uitdroging en houdt de bodem koeler tijdens warme periodes. Dat is gunstig voor de beestjes in de grond, zoals wormen, pissebedden en miljoenpoten, die de bodemstructuur verbeteren.

Ook de bacteriën en schimmels die het mulchmateriaal afbreken, zijn goed voor de bodem. Ze gaan ziektekiemen tegen die planten kunnen aantasten.

Het afgebroken mulchmateriaal geeft extra voeding aan je planten, struiken en bomen. En als het echt koud wordt, beschermt de mulchlaag tegen de vorst. En wist je dat het ook de groei van onkruid tegenhoudt?

Misschien voelt het een beetje vreemd om de bodem te bedekken met veel organisch materiaal, vooral als je gewend bent aan een opgeruimde, aangeharkte tuin. Maar kijk eens naar de natuur: die doet niet aan netjes tuinieren, en alles wordt hergebruikt in de kringloop van de natuur!

Hoe je een mulchlaag aanbrengt, is per seizoen verschillend:

  • In de herfst laat je afgestorven plantenresten en bladeren gewoon op de boedem liggen. Als je flink hebt gesnoeid, kun je het snoeiafval door een hakselaar halen en de resten gebruiken als mulchmateriaal.
  • In het voorjaar hark je onverteerd materiaal uit je tuin. Hiermee kun je een nieuwe composthoop starten, en de restjes meng je met een drie-tand vork door de bovenste laag van de aarde.
  • In de zomer gebruik je grasmaaisel en snoeiafval als mulch. Sommige grasmaaiers hebben een mulchfunctie, waarmee ze het gras versnipperen en als mulch op het gazon laten liggen.

Hoe dik de mulchlaag moet zijn, hangt af van het soort materiaal. Over het algemeen geldt: hoe fijner de mulch, hoe minder je de bodem bedekt.

Zorg ervoor dat er genoeg lucht door de mulch kan stromen om te voorkomen dat het gaat rotten. Fijn gras kan dus een dun laagje zijn, terwijl grover materiaal van bladeren en takken wat dikker mag.

Dus, waar wacht je nog op? Tijd om te mulchen!

Meer inspiratie

Niet iedereen heeft groene vingers. En dat hoeft ook helemaal niet. Onze eenvoudige verzorgingstips brengen jouw persoonlijke plantenparadijs binnen handbereik. Zodat je weet hoe je...

Nu is het moment om de lege plekken in je tuin te vullen! Je kunt vroeg bloeiende vaste planten poten om de borders in de...

In de lente beginnen planten te groeien en kunnen ze wel wat ze extra voedingsstoffen gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten meststoffen, elk met...